Arginiini ravintolisänä – neljä keskeistä vaikutuskohtaa elimistössä

Arginiini on aminohappo, jota muodostuu maksassa ja munuaisissa, mutta tuotettu määrä riittää hädin tuskin elimistön tarpeisiin edes normaalissa tilanteessa, puhumattakaan urheilusta, stressaavasta elämäntilanteesta tai sairastelusta. Arginiinia saadaan onneksi ravinnostakin, mutta vaihtelevia määriä. Ravintolisä onkin tehokas ja turvallinen tapa turvata oma arginiinin saanti. Arginiinilla on neljä perusmekanismia, joiden avulla se voi parantaa elimistön toimintaa.

 

Vähentää maksan rasvoittumista

Ei-alkoholiin liittyvä maksan rasvoittuminen on yleistynyt viime vuosina. Pitkittynyt stressi, kuten ongelmat työssä tai parisuhteessa, lisäävät stressihormoni kortisolin erittymistä. Lisääntynyt kortisolin eritys taas lisää maksan rasvoittumista. Todennäköisin syy on kortisolin aiheuttama oroottihapon ylituotanto maksassa, jonka riittävä määrä arginiinia estäisi. Maksan rasvoittuminen vähentää rasvan ja glukoosin varastoitumista maksaan, jolloin veren sokeri- ja kolesterolitasot nousevat. Arginiini poistaa rasvaa maksasta ja parantaa kolesteroliarvoja, koska maksa puhdistuttuaan pystyy taas vastaanottamaan LDL-partikkeleita. Arginiini voi alentaa myös kohonneita veren triglyseriditasoja.

 

Alentaa verenpainetta

Arginiinin puute voi aiheuttaa verenpaineen nousua. Arginiini on typpioksidin esiaste, joka laajentaa verisuonia. Typpioksidi voi myös korjata verisuonen epiteelin vaurioita. Arginiini laskee verenpainetta tehokkaammin, mikäli maksa on vasta lievästi rasvoittunut. Maksan rasvoittuminen aiheuttaa hiljaista tulehdusta, joka aiheuttaa arginiinin muuttumista inaktiiviseen muotoon asymmetriseksi dimetyyliarginiiniksi (ADMA), joka mm. estää arginiinin pääsyn verisuonen sisäpinnan soluihin, jossa siitä muodostuisi verisuonia laajentavaa typpioksidia.

 

Aktivoi tappajasoluja

Arginiini aktivoi elimistön immuunipuolustuksen tappajasoluja, jotka suojaavat meitä bakteerien ja virusten hyökkäyksiltä. Mm. pitkään jatkunut stressi ja raskas liikunta heikentävät immuunivastettamme ja altistavat meitä sairauksille. Molemmat myös kuluttavat arginiinivarastojamme. Arginiinilisän onkin havaittu estävän urheilijoilla ns. ylikunnon kehittymisen. Ylikuntoon ajautuneella urheilijalla mitokondrioiden, solun energialaitosten, määrä on laskenut.

 

Tasapainottaa hermostoa

Stressaavassa tilanteessa hermoston sympaattinen osa pääsee vallalle ja kiihdyttää hengitystä, lisää sydämen sykettä ja nostaa verenpainetta. Normaalisti parasympaattinen hermosto rauhoittaa tilanteen, mutta arginiinin puute lamauttaa sen toimintaa ja edistää entisestään verenpaineen nousua. Arginiini tasapainottaa parasympaattisen hermoston toimintaa, jolloin stressaava tilanne ei jää niin helposti päälle. Sydän ei lyö tarpeettoman lujaa, hengitys tasoittuu ja verisuonet aukeavat. Riittävä arginiinin saanti ja liikunta yhdessä lisäävät mitokondrioiden määrää ja vähentävät tehokkaasti stressin haitallisia vaikutuksia.

 

Arginiinin monipuoliset terveysvaikutukset ovat alkaneet selvitä tutkijoille vasta viime vuosien aikana. Arginiinin tuottama typpioksidi vaikuttaa positiivisesti verenkiertoon (myös heikkoon ääreisverenkiertoon) sekä sydämen toimintaan. Typpioksidi mm. estää verihiutaleiden tarttumista verisuonten seinämiin. Alentunut typpioksidin tuotanto on monien tilojen taustalla. Monet sairaudet, tulehdustaudit ja sisäelinrasva alentavat arginiinivarastoja. Myös stressi kuluttaa arginiinia, mikä taas aiheuttaa maksan rasvoittumista ja edelleen insuliiniresistenssiä. Liikunta ei tunnu hyvältä, koska mitokondrioita ei ole riittävästi. Kierteen voi kuitenkin katkaista nauttimalla arginiinia ravintolisänä.

 

Lähde: Terveyttä arginiinista ja liikunnasta, Jyrki ja Hannele Penttinen (2015).

Lehden muita artikkeleita

Pidetään huolta itsestämme
Kohonnut verenpaine on suomalaisilla hyvin yleistä. Tiesitkö, että se ei luotettavasti näy eikä tunnu? Kohonneen...
Lue
Kauppiaan vinkkejä jaksamiseen
Laboratoriohoitaja ja fytonomi Maija Huhtikorpi on neuvonut asiakkaita Luontaistuntija -myymälässään Helsingin Malmilla...
Lue
Kotimaiset hoitosalvat ihonhoidon onneksi
Frantsila on jo yli 30 vuoden ajan valmistanut erilaisia hoitosalvoja ihonhoitoon. Lähtökohtina ovat olleet suomalainen...
Lue