Antibioottien pitkät jäljet

Tiesitkö, että antibioottikuurin jälkeen suoliston bakteerikanta voi olla sekaisin jopa kaksi vuotta? Viime aikoina geeniteknologiaan perustuvat menetelmät ovat antaneet uutta tietoa antibioottien vaikutuksesta kehoon. Hiljattain on selvinnyt, että koko bakteerikannan palautuminen ennalleen voi viedä vuosia. Tutkijat selvittävätkin nyt, miten tämä vaikuttaa ihmisten terveyteen. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat toukokuussa 2014.

Kun antibioottikuurilla häädetään taudin aiheuttaja, myös elimistöä suojaavat bakteerit saavat  lähtöpassit. Silloin antibiootille vastustuskykyinen bakteeri voi päästä kehoon tavallista helpommin. Seurauksena voi olla uusi tauti ja uusi antibioottikuuri. Turhia lääkekuureja onkin hyvä välttää – antibiootit eivät auta esimerkiksi viruksiin.

Suolistolle pro- ja prebiootteja

Suolisto ja sen limakalvo on kenties tärkein immuunijärjestelmämme elin. Vastustuskykymme perustuu pitkälti suoliston limakalvon hyvään toimintaan. Tiesitkö, että suoliston limakalvo vastaa levitettynä jopa tenniskentän kokoista aluetta?

Probiooteilla tarkoitetaan yleisimmin erilaisia maitohappobakteerikantoja. Probiootti on antibiootin vastakohta. Niiden avulla voi suojata suolistoa esimerkiksi lääkekuurin aikana ja tasapainottaa immuunijärjestelmän toimintaa sekä suoliston bakteerikantaa. 

Prebiooteiksi (esim. inuliini tai oligosakkaridit) kutsutaan sulamattomia ravintoaineita, jotka toimivat kasvualustana hyville bakteereille. Ne edistävät maitohappobakteerien kiinnittymistä, lisääntymistä ja toimintaa paksusuolessa.

Satunnaisesti tai jatkuvaan käyttöön

Suolistossa toimii tuhansia erilaisia bakteereja, joista kannattaa pitää hyvää huolta. Suoliston hyvinvointia voi tukea terveellisellä ja kuitupitoisella ravinnolla, jossa on mukana paljon tuoreita aineksia. Liiallista sokerin, lisäaineiden ja nautintoaineiden käyttöä kannattaa välttää.

Probioottivalmisteita voi käyttää joko satunnaisesti tai pitkäaikaisesti. Käytä probiootteja ainakin lääkekuurien ja ulkomaanmatkojen aikana. Valmisteet sopivat myös jatkuvaan käyttöön ja monesti yksi ja sama valmiste sopii koko perheelle. Vastasyntyneille ja vauvoille löytyy myös omia valmisteita.

Kun käytät probiootteja lääkekuurin aikana, ota ne noin 3 tuntia ennen tai jälkeen antibioottien ottoa. Tällöin antibiootit eivät tuhoa hyviä bakteereja. Jatka probioottien käyttöä myös jonkin aikaa antibioottikuurin jälkeen.

Kysy itsellesi parhaiten sopivaa valmistetta Luontaistuntija-myymälästä.