Alfalipoiinihappo – nuoruuden palauttaja

Alfalipoiinihappo on ihmiselimistölle välttämätön vitamiininkaltainen aine, joka on erityisen tärkeä nykyajan stressaantuneille ihmisille. Alfalipoiinihappoa on käytetty lisäämään energiantuotantoa, parantamaan muistia ja keskittymiskykyä, suojaamaan maksaa, hermostoa ja aivoja, tasapainottamaan verensokeria ja kolesterolia, nuorentamaan ihoa ja aktivoimaan uudelleen soluja suojaavia antioksidantteja – vain muutamia mainitaksemme. Siis todellinen ihmeaine, ja kaiken lisäksi täysin turvallinen käyttää.

Lisäsaanti tarpeen

Alfalipoiinihappoa saa ruoan mukana hyvin niukasti, pääasiassa vihreistä kasviksista ja punaisesta lihasta. Elimistö muodostaa myös itse alfalipoiinihappoa, mutta vain kaikkein välttämättömimpiin solutoimintoihin. Kaiken lisäksi sen muodostuminen alkaa vähetä suhteellisen varhain aikuisiässä. Sen vuoksi alfalipoiinihapon saanti ravintolisänä on tärkeää.

Voimakas antioksidantti

Yksi alfalipoiinihapon erikoisuuksia on sen kyky palauttaa muita antioksidantteja, varsinkin C- ja E-vitamiinia, aktiiviseen muotoon. Alfalipoiinihappo voi lisäksi muuntua kahden aktiivisen molekyylimuodon välillä, joista kumpikin toimii omalla toiminta-alueellaan antioksidanttina. Sen ansiosta alfalipoiinihapon antioksidanttisuoja on poikkeuksellisen laaja.

Tehokas imeytyjä

Alfalipoiinihappo imeytyy helposti ruoansulatuskanavasta. Se on sekä rasva- että vesiliukoinen, minkä ansiosta se toimii sekä solun ulko- että sisäpuolella. Yli puolet aivojen painosta on rasvaa, joka on herkkää hapettumisesta eli härskiintymisestä aiheutuville hermostovaurioille. Alfalipoiinihappo kykenee läpäisemään paitsi solukalvon myös ns. veri-aivoesteen, mikä tekee siitä erityisen tehokkaan soluja, aivoja ja muuta hermostoa suojaavan antioksidantin.

Ikääntymistä vastaan

Ikääntymisen myötä ihmiskehon energiaa (ATP:tä) tuottavien soluelinten määrä alenee ja niiden aktiivisuus laskee, ja samalla koko elimistön energiantuotanto vähenee. Seurauksena on solutoiminnan hidastuminen, energisyyden katoaminen ja terveyden heikkeneminen. Alfalipoiinihappo nostaa elimistön tärkeimmän solunsisäisen antioksidantin glutationin pitoisuutta ja aikaansaa erinomaisen suojavaikutuksen.

Alfalipoiinihappoa käytetään ehkäisemään ihon ennenaikaista vanhenemista ja ryppyjen muodostumista, koska se suojaa mm. kollageenia. Lisäksi sitä käytetään vähentämään auringon ultraviolettisäteiden vanhentavaa vaikutusta.

Muistille

Alfalipoiinihapon lisääminen ruokavalioon auttoi rottia suorittamaan muistamista vaativia tehtäviä paremmin. Alfalipoiinihappoa saaneiden ikääntyvien eläinten muisti parani jopa paremmalle tasolle kuin nuorilla eläimillä, joille ei annettu alfalipoiinihappoa.

Lisää energisyyttä

Alfalipoiinihappo on elimistölle täysin luonnollinen keino lisätä energisyyttä. Sitä tarvitaan energianlähteenä toimivan ATP:n muodostumiseen. ATP (adenosiinitrifosfaatti) on soluihin varastoitua ”polttoainetta”, josta vapautuu tarpeen mukaan nopeasti energiaa. Mitä täydempiä ATP-varastot ovat, sitä paremmin solut, hermosto ja koko keho pystyvät suoriutumaan tehtävistään. Lisäksi alfalipoiinihappo aktivoi energia-aineenvaihdunnassa tarvittavan ubikinonin (Q10) tuotantoa. Alfalipoiinihapon riittävä määrä on siten tärkeä edellytys maksimaalisen energiatason ylläpitämiseen.

Verensokerin tasapainottamiseen

Alfalipoiinihappo on erityisen hyödyllinen urheilijoille ja diabeetikoille: Se lisää glukoosin eli ns. verensokerin imeytymistä lihaksissa, parantaa insuliinivastetta ja säätelee glukoosin vapautumista maksasta. Samalla vähenevät korkean verensokerin aiheuttamat haitat, varsinkin glykaatio, joka vaurioittaa elintärkeitä proteiineja ja hermosoluja, nopeuttaa ihon ja koko elimistön vanhenemista.

Suojaa raskasmetallien haitoilta

Elimistöön kertyvät ympäristömyrkyt kuten lyijy, kadmium ja elohopea vaurioittavat tunnetusti keskus- ja ääreishermostoa sekä maksaa ja munuaisia. Alfalipoiinihappo muuttaa näitä myrkyllisiä metalleja vaarattomaan muotoon kelatoimalla eli liittämällä niitä aminohappoihin.

Tutkitusti turvallinen

Säännölliseen yleiskäyttöön sopiva annostus alfalipoiinihappoa on yli 30-vuotiaille yksi tai kaksi 100 mg:n kapselia päivässä. Annostusta voi hyvin lisätä tilanteissa, joissa vaaditaan tavallista voimakkaampi vaikutus, sillä alfalipoiinihappo on täysin turvallinen suurinakin annoksina; sitä voi myös käyttää samanaikaisesti muiden lisäravinteiden ja lääkkeiden kanssa. Alfalipoiinihappoa saa Luontaistuntija-myymälöistä.

Lehden muita artikkeleita

Lesitiini avuksi kaikille
Soijalesitiini on luontainen, soijapavuista valmistettu ravintoaine. Soijalesitiiniä saadaan soijapapuöljyn...
Lue
Raikkaasta greipistä ja greipinsiemenöljystä on moneksi
Greipin käyttöä maailmalla Suurin osa greipeistä syödään sellaisenaan tai niistä valmistetaan tuoremehua...
Lue
Karita Tykkä: tehoa ihon ja hiusten kauneuteen
Ihon ja hiusten kauneus tulee sisältäpäin - Pidän hyvää huolta ihostani ja hiuksistani, sillä minulla on luonnostaan...
Lue