Ajankohtaista tietoa: kilpirauhanen ja suomalaisten liian vähäinen jodin saanti

”Suomalaisilla jodin puutosta – jodin saantia on parannettava.” ”Vain harva suomalainen saa riittävästi jodia.” Tämän kaltaisia otsikoita on hiljattain julkaistu tiedotusvälineissä yhä useammin. Samalla moni kokee kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyviä oireita, vaikka verikokeet näyttävät arvojen olevan normaalit. Miten tähän tilanteeseen on tultu ja mitä vaikutusta jodin saannilla on terveyteemme?

Jodi on koko elimistöllemme välttämätön hivenaine. Erityisen tärkeä se on kuitenkin kilpirauhasen normaalille toiminnalle. Kilpirauhanen on kurkunpään alapuolella sijaitseva pieni elin, joka valmistaa, varastoi ja vapauttaa verenkiertoon hormoneja, jotka säätelevät mm. aineenvaihduntaa, aivojen toimintaa, kasvua ja kehitystä (erityisesti keskushermoston), yleistä vireystasoa, sydämen sykettä ja elimistön lämpötaloutta. Ne vaikuttavat myös mm. kolesterolitasoon, painoon, lihaksiin, suolistoon, ihoon, hiuksiin ja kynsiin sekä muistitoimintoihin. Kilpirauhanen käyttää ravinnosta saamastamme jodista kolmanneksen kilpirauhashormonien rakennusaineeksi. Jodin saannin tulisi olla nykysuositusten mukaan aikuisella ainakin 150 mikrogrammaa vuorokaudessa, jonka on todettu jäävän suurimmalla osalla väestöstä vajaaksi. Syynä näyttäisi olevan suomalaisten nykyiset ravitsemustottumukset.

Ojasta allikkoon?

Suomen maaperä on jodiköyhää, joten jo 1920-luvulla tajuttiin suomalaisten saavan liian vähän jodia ravinnosta tai vedestä. Jodinpuutteesta johtuva struuma, eli kilpirauhasen laajeneminen olikin kansantauti, kunnes keittosuolaan alettiin lisäämään jodia, jonka ansiosta ongelma saatiin menestyksellisesti vähennettyä minimiin. Asiassa tosin mentiin lähes ojasta allikkoon, kunnes tajuttiin, että suolan liikakäyttö on sekin terveydelle haitallista. On kuitenkin todettava, että nykytilanteemmekaan ei ole ihanteellinen: suolaa on alettu käyttää maltillisemmin ja suositusten rajoissa, mutta useasti sekin vähä lisätään ruokaan mieluummin jodittoman merisuolan, ruususuolan tai muiden gourmet-suolojen muodossa, jolloin olemme taas luisuneet riskialueelle jodin saannin vähyydessä. Yllättäen myöskään ne, jotka syövät teollisesti valmistettuja kaupan valmisruokia tai suurtalouskeittiön ruokaa, eivät ole paremmassa asemassa. Tämän tyyppinen ruoka valmistetaan Suomessa useimmiten käyttämällä suolaa, johon ei ole lisätty jodia.

Esimerkiksi maitotuotteet, kananmunat ja kala ovat toki luontaisia jodin lähteitä, mutta haasteena on niiden riittävästä syömisestä erikseen huolehtiminen ja se, että juuri näille ruoka-aineryhmille moni on allerginen. Merilevä sisältää erityisen paljon jodia. Siksi esim. Japanissa ei ole lainkaan jodin puutosta väestön keskuudessa. Merilevävalmisteita käytetäänkin lisäravinteena jodin tarpeen täyttämiseksi Suomessa ja muissa sellaisissa maissa, joissa levän syöminen ei muuten kuulu paikalliseen ruokakulttuuriin.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi syntyy, kun kilpirauhanen ei pysty tuottamaan normaalia määrää kilpirauhashormonia tyroksiinia. Diagnosoitu kilpirauhasen vajaatoiminta ja sen hoitoon määrätty tyroksiinilääkitys on n. 5 %:lla väestöstä. Vajaatoiminta todetaan helposti verikokeella.

Tyroksiinilääkityksen käyttö on aina lääkärin valvonnassa tapahtuva, reseptillä säädelty henkilökohtainen hoitoprosessi, joka on usein myös elinikäinen. Siksi tyroksiinilääkitys kuuluu vain niille, joille lääkäri sen on määrännyt. Viime aikoina on tosin käyty vilkasta keskustelua siitä, miksi moni kokee edellä mainitun kaltaisia oireita, vaikka verikokeet näyttävät yksiselitteisesti, ettei kilpirauhasen vajaatoimintaa ole.

Riittävän jodinsaannin varmistaminen

Liian alhainen jodin saanti saattaa aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa muistuttavia oireita. Kun sairauden mahdollisuus on suljettu pois, kannattaakin riittävästä jodin saannista huolehtia, ja seurata, tapahtuuko oireissa ja yleisessä hyvinvoinnissa positiivista muutosta. On hyvä muistaa, että ruokasuolan määrän lisäämistä ruokavaliossa ei missään vaiheessa ole suositeltu runsaan suolankäytön haittojen takia. On tietenkin hyödyllistä ottaa kotikeittiössä suolavalikoimaan myös jodioitu suola, vaikkei suolan kokonaismäärä kotiruuassa kasvakaan. Lisäksi jodia voi saada esim. levävalmisteista. Kuten monet muutkin kehollemme välttämättömät hivenaineet, myös jodi on haitallista liian suurina annoksina, joten esim. jodipitoisia lisäravinteita käytettäessä on tärkeää noudattaa annettuja ohjeita. Näin jodipitoinen ravintolisä ja normaali, terveellinen ruokavalio yhdessä voivat muodostaa hyvän yhdistelmän riittävän jodinsaannin turvaamiseksi.

 

Lue lisää matala-aktiivisesta kilpirauhasesta:

www.luontaistuntijat.fi/content/ajankohtaista

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat mm.

 

voimakas ja jatkuva väsymys

 

jatkuva viluisuus ja palelu

painonnousu ruokavalion kontrolloinnista huolimatta 

ummetus

sydämen sykkeen hidastuminen

ihon kuivuminen

silmien, kasvojen ja säärien turpoaminen

muistihäiriöt, masennus, ahdistus, mielialan muutokset

Lehden muita artikkeleita

Hainrusto, vihersimpukka ja kurkuma Nivelterveyttä luonnosta
Niveliin liittyvät ongelmat ovat suomalaisten yleisimpiä vaivoja. Liikkuminen voi vaikeutua rasittavan työn tai...
Lue
Naisille,jotka haluavat enemmän...
Naisten seksuaalihäiriöiden yleisyydestä on tehty lukuisia tutkimuksia. Niissä on mitattu eri osahäiriöiden...
Lue
Kolmen kopla elimistön vartijana
Hapetusstressin ja hiljaisen tulehduksen voi selättää ravinnolla ja ravitsemushoidolla Hapetusstressi on prosessi,...
Lue