Ajankohtainen D-vitamiini

D-vitamiinia ei suotta sanota kuningasvitamiiniksi. Se osoittautuu päivä päivältä yhä tärkeämmäksi ihmisten terveydelle, kun uusia tutkimustuloksia tulee ympäri maailmaa.

Etenkin nyt flunssakautena siitä voi olla apua: ruotsalaisten infektiolääkäreiden tuoreessa tutkimuksessa D-vitamiini vähensi infektioherkkien ihmisten sairastumiset ja antibioottien tarpeen puoleen (vuorokausiannos 100 µg/vrk).

D-vitamiinin viranomaissuositus perustuu virheelliseen tilastoanalyysiin, myöntää nyt myös lääkäriseura Duodecim. Suositus on nyt 10 µg/vrk, ja yli 75-vuotiaille 20 µg/vrk.

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) vuonna 2012 antamat D-vitamiinin turvallisen maksimipäiväsaannin rajat ovat 
- alle 1 v. vauvoille 25 µg
- 1–10 v. lapsille 50 µg
- 11–17 v. lapsille ja aikuisille 100 µg

Useampi kuin joka kolmas suomalainen potee edelleen D-vitamiinin puutetta, osoittaa Turun yliopiston uusi tutkimus. Lääketieteen tohtori Matti Tolosen mukaan D-vitamiinin piilevä puute on paljon luultua yleisempi. Saanti on riittävää, kun seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee tasolle 125–150 nanomoolia litraa kohti (nmol/l). Asian voi selvittää yksinkertaisella verikokeella, yksityisellä puolella sen hinta on n. 30–40 e.

Tervetuloa terveyttä kohentaville ostoksille Luontaistuntija-myymälään!

Olemme Luontaistuotteiden asiantuntijoita yli 30 vuoden kokemuksella. Meillä on lähes 90 myymälää ympäri Suomea ja verkkokauppa: monipuolinen valikoima sekä asiantuntevapalvelu. Asiakas on meille sydämen asia!

Lehden muita artikkeleita

Lokakuun tarjoukset
Tarjoukset voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 30.9.–27.10.2016 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Eteeriset öljyt – luonnon monipuoliset vaikuttajat
Kyseessä ei siis ole vain yksi molekyyli, vaan monimutkainen kemiallinen aineseos. Tämä erottaa myös aidon eteerisen...
Lue
Anne Kukkohovi luottaa kollageenin voimaan
– Tietyillä valinnoilla voi vaikuttaa todella paljon siihen, miltä näyttää ulkoisesti ja miten hyvin voi sisäisesti....
Lue