Aivot ja muisti tarvitsevat B-vitamiineja

Kognitiolla tarkoitetaan ihmisten kykyä tehdä havaintoja, oppia kieltä ja käsitteitä, muistitoimintoja sekä näihin liittyvää ajattelua ja henkisiä toimintoja. Kognitiivisten toimintojen heikentymiseen vaikuttaa perimä, ikääntyminen, elämäntavat, ympäristö, liikunta ja ravitsemus. Kognitio on suoraan verrannollinen aivojen terveyteen ja sitä kautta myös ravinnolla on tärkeä merkitys.

 

Näin B-vitamiinit vaikuttavat aivoissa ja keskushermostossa

Monet tutkimukset ovat osoittaneet kaikkien B-ryhmän vitamiinien tärkeyden kognitiivisille toiminnoille ja aivojen terveydelle.
 

– Aivojen huolto

Erityisen merkittäviä aivojen toiminnalle ovat B12-vitamiini, B9-vitamiini eli foolihappo, B6-vitamiini ja koliini, sillä ne optimoivat aivojen energia-aineenvaihduntaa, helpottavat hapetusstressiä ja tulehdusta. B12-vitamiinin puute voi johtaa hermosäikeiden rappeutumiseen ja neurologisiin oireisiin. Tästä syystä lääketieteen asiantuntijat Suomessa kehottavat lääkäreitä suhtautumaan aktiivisemmin alakantissa oleviin veren B12-vitamiiniarvoihin. Elimistön haitallisen korkea homokysteiini johtuu usein liian vähäisestä foolihapon, B12-vitamiinin ja B6-vitamiinin saannista ravinnosta ja saattaa johtaa ongelmiin aivoverenkierrossa.
 

– Mieliala

B12-vitamiinia ja folaattia tarvitaan myös hermovälittäjäaineiden kuten, serotoniinin ja katekoliamiinien tuotantoon. Ne osallistuvat myös S-adenosyylimetioniinin valmistukseen, jolla on vaikutusta mielialaan. B6-vitamiinia tarvitaan useiden hermovälittäjäaineiden, kuten dopamiinin, serotoniinin, GABA:n ja tauriinin tuottamiseen aivoissa.
 

– Psykologiset ja henkiset toiminnot

Myös muilla B-ryhmän vitamiineilla, kuten B1, B2, B3 ja B5-vitamiineilla on tärkeitä tehtäviä aivojen kannalta, sillä ne vaikuttavat muun muassa psykologisiin ja henkisiin toimintoihin ja energian tuotantoon soluissa.
 

– Muisti

Koliini, jota on runsaasti kananmunassa, pähkinöissä ja täysjyväviljassa, ei varsinaisesti kuulu B-ryhmän vitamiineihin, mutta sillä näyttäisi olevan tärkeä tehtävä aivojen terveyden ja muistin kannalta, jonka vuoksi sitä lisätään B-vitamiini-yhdistelmävalmisteisiin.
 

Monilla puutos B-vitamiineista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusimman tutkimuksen mukaan 30 % naisista ja 15 % miehistä saavuttaa vain viisi ravitsemussuositusta yhdeksästä. Erityisen huonosti syömme kasviksia, marjoja ja hedelmiä, jotka ovat tärkeitä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Ei siis ihme, että B-vitamiineista voi joissain tilanteissa tulla puutosta. B-vitamiinien puutos voi syntyä myös, jos ruoansulatus ei toimi optimaalisesti esimerkiksi perinnöllisistä syistä, lääkityksistä, stressistä tai korkeasta iästä johtuen.

Solgar B-Complex "100" ja "50" B-vitamiinit ovat luontaisperäisiä ja bioidenttisiä ruuasta saatavien B-vitamiinien kanssa ja ne valmistetaan fermentaatioprosessin avulla aina kun se on mahdollista. Viljelmistä eristetyt B-vitamiinit on muokattu tabletissa tai kapselissa säilyvään muotoon, jossa elimistö pystyy käyttämään ne hyväksi mahdollisimman tehokkaasti.
 

Tuotteita on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 1.–31.3.2019 tai niin...
Lue
Yksilöllistä terveyttä!
25.–31.3. saa jatkoa Suomen suurin terveystapahtuma TerveysSummit, ja olemme yksi sen pääyhteistyökumppaneista....
Lue
5 ravintolisää, joita Olli Posti suosittelee hyvinvoinnin tueksi
Ollin mukaan maailman voi ajatella koostuvan asioista, jotka tekevät meille hyvää, ja asioista jotka tekevät meille...
Lue