Ärtyvän suolen oireyhtymä, IBS

Ärtynyt paksusuoli (colon irritabile) on eräs yleisimpiä vatsavaivojen syitä. Oireet voivat olla peräisin myös osittain ohutsuolen alueelta, joten tälle oireyhtymälle on annettu nimitys ärtyvä suoli tai tarkemmin ärtyvän suolen oireyhtymä, englanniksi irritable bowel syndrome, IBS.

Jotkut suomalaiset gastroenterologit ovat arvioineet, että noin 20 % suomalaisista kärsii ärtyvästä suolesta. Todellisuudessa IBS on alidiagnostisoitu sekä huonosti ymmärretty ja huonosti hoidettu vaiva. Tässä artikkelissa on otteita Kaarlo Jaakkolan kirjasta ”Vatsa kuntoon”.

Ärtyvän suolen tärkeimmät oireet ovat

  • vatsakipu 
  • ulostamishäiriöt, kuten ummetus tai pienivolyyminen, ryöpsähtelevä ripuli 
  • turvotuksen tunne vatsan alueella 
  • kivuliaat ilmavaivat.

Ärtyvä suoli on aluksi luonteeltaan hyvänlaatuinen, mutta valitettavasti usein krooninen ja myöhemmin elimistöä vaurioittava. Oireita esiintyy usein vaihdellen koko ruoansulatuskanavan alueella.
 

Tyypillisiä vatsaoireita

Oireyhtymä voidaan jakaa pääasiallisen oireen mukaisesti ummetuspainotteiseen, ripulipainotteiseen ja vaihtelevaan muotoon, johon kuuluu sekä ummetus- että ripulijaksoja. Osalla potilaista pääasiallisin oire on vatsakipu. Osalla ei tunnu kipua vaan epämääräistä ja epämiellyttävää vatsatuntemusta, jota potilas ei kuvaile kivuksi. Kivut saattavat tuntua epämääräisinä koko vatsan alueella, joskus ne tuntuvat myös voimakkaina kramppeina. 

Paksusuolen ärsytys pernan mutkassa saattaa aiheuttaa sepelvaltimokipua muistuttavan oireen ja maksanmutkan ärsytys oikeanpuoleista ylävatsakipua. Tyypillinen oire on vatsan turvotteluun liittyvä kipu, jota helpottaa ulostaminen tai ilman purkautuminen peräaukosta. Turvottelukivun hoitoon ei ole perinteisessä gastroenterologisessa hoidossa kehitetty tehokkaita lääkkeitä, mutta sen sijaan maitohappobakteerien eli probioottien käytöstä on julkaistu lupaavia tuloksia. Uuden tutkimustiedon valossa on ilmeistä, että ne helpottavat vatsan turvottelua ja ilmavaivoja.
 

Muita mahdollisia häiriöitä

IBS-taudissa on usein myös muita häiriöitä, kuten refluksitautia, mahahaavaa, ylävatsavaivaa ja jopa masennusta, astmaa ja diabetesta. Fibromyalgiaa eli kipuoireyhtymää tukirangan pehmeissä kudoksissa sairastavista lähes puolella on IBS, kroonista väsymysoireyhtymää sairastavista yli puolella, leukanivelen kipuoireyhtymää sairastavista 64 %:lla ja kroonista lantiokipua sairastavista puolella on IBS.

Jos potilaalla on selvä ruoka-aineen sietohäiriö (intoleranssi), kromoglikaatti-lääkehoidosta saattaa olla hyötyä. Työssään Kaarlo Jaakkola käyttää mieluummin luonnonmukaisia lääkityksiä, joihin kuuluvat mm. eläinlesitiini (neurolipidit), ns. luonnonantibiootit, ihmisperäiset probiootit sekä kuitu- ja piihappovalmisteet. 

Selviä yhtymäkohtia ärtyvän suolen oireyhtymän kanssa on neljällä suoliston tautitilalla, joita ovat dysbioosi, ­hiivatauti, laktoosi-intoleranssi ja keliakia. Niistä dysbioosi ja hiivatauti ovat suomalaisille lääkäreille vähemmän tunnettuja tautitiloja. Kun näiden tautitilojen osuus tulee huomioonotetuksi, voidaan paremmin hoitaa ärtyvän suolen oireyhtymää.

Lue lisää Kaarlo Jaakkolan kirjasta ”Vatsa kuntoon”!
 

Kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola on hoitanut potilaitaan ravitsemushoidoilla 1980-luvulta lähtien.
 

Kirja on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.3.–30.3.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Enemmän kuin kasvojenkohotus
Skin Care™ Collagen Filler -tuotteen ravintoaineet kulkeutuvat verenkierron kautta ihon syvimpiin kerroksiin ja...
Lue
Frantsilan suomalaiset yrttiuutteet - puhdasta yrttivoimaa
Yrttiuutteiden vaikutusta lisää se, että ne imeytyvät hyvin ja imeytyminen alkaa jo suun limakalvoilta, toisin...
Lue