Siirry sisältöön
D-vitamiini ja magnesium - tehokkaat yhdessä

D-vitamiini ja magnesium - tehokkaat yhdessä

D-vitamiini on varmasti tunnetuin vitamiini lähes kaikille. Itse asiassa D-vitamiini on oikeastaan hormonin esiaste. Maksa ja munuaiset muuttavat auringosta ihon kautta saadun D-vitamiinin aktiiviseksi, jolloin se pääsee vaikuttamaan kudoksissa. Mutta tiesitkö, että tähän prosessiin tarvitaan myös magnesiumia?

Eli ilman riittäviä magnesium-varastoja keho ei pysty muuntamaan D-vitamiinin esiastetta aktiiviseksi hormoniksi. Jos kehossa on samanaikaisesti D-vitamiinin ja magnesiumin vajetta, häiriintyy myös kalsiumin aineenvaihdunta. Esimerkiksi ravintolisänä nautittu kalsium ei tällöin välttämättä imeydy kunnolla ja imeytymätön kalsium on haitaksi valtimoille.

Magnesiumin puute on myös nykyään yleistä, mutta harvemmin sitä mitataan verestä. Magnesiumin puutteen oireita voivat olla esimerkiksi levottomat jalat, lihasjännitykset ja -krampit, rytmihäiriöt, korkea verenpaine, väsymys tai uupumus ja hermostuneisuus. Muista siis huomioida myös, saatko tarpeeksi magnesiumia ja ota tarvittaessa laadukas ja hyvin imeytyvä ravintolisä käyttöön D-vitamiinin rinnalle. Niitä ei tarvitse kuitenkaan ottaa samalla kertaa. D-vitamiinin voi ottaa vaikka aamiaisella ja magnesium kannattaa ottaa illalla.
 

D-vitamiini pääsee myös aivoihin

Rasvaliukoinen D-vitamiini pystyy läpäisemään myös veriaivoesteen ja näin sillä on yhteys myös aivoihin. Ei ihmekään, että matalilla veren D-vitamiinipitoisuuksilla on tutkimuksissa todettu yhteyttä myös masennukseen ja heikentyneeseen kognitiiviseen toimintaan. 
 

D-vitamiinin todetut terveysvaikutukset

D-vitamiinitutkimukset ovat edistyneet huimasti viime vuosina. Aiemminhan D-vitamiinia pidettiin tärkeänä vain luustolle. EFSA (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) käsittelee terveysväitteitä ja on hyväksynyt seuraavat terveyttä edistävät ominaisuudet D-vitamiinille:

D-vitamiini edistää  

  • kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/ hyödyntämistä
  • veren normaalia kalsiumtasoa
  • luiden pysymistä normaaleina
  • normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä
  • hampaiden pysymistä normaaleina
  • immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Lisäksi D-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin.
 

Laadukas D-vitamiini oliiviöljyssä

Aito D3-vitamiini 50 µg sisältää laadukasta ekstra-neitsyt­oliiviöljyä, josta rasvaliukoinen D-vitamiini imeytyy hyvin. Tutkimuksen mukaan juuri kertatyydyttymättömät rasvahapot, kuten oliiviöljy, parantavat D-vitamiinin imeytymistä.

Muiden Aito-sarjan tuotteiden tavoin Aito D-vitamiini sisältää vaikuttavien aineiden lisäksi vain välttämättömimmät ainesosat. Se ei sisällä yleisimpiä allergeeneja, kuten gluteenia, vehnää, soijaa, maitotuotteita, laktoosia, suolaa, sokeria eikä hiivaa. 
 

Tuotetta on saatavilla ainoastaan AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Tutustu myös Aito Magnesiumiin!

 

KIRJOITTANUT: Sanna Kaunisto, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Kalium ja magnesium – muista elektrolyytit kesällä!
Seuraava artikkeli Joko ihastuit vastuullisiin ja vegaanisiin Viridian-ravintolisiin?

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät